maanantai 31. maaliskuuta 2014

Treenileiri Lanzarote 2014- / Tri Tequise 122


Tämän vuoden treenileirin kohde oli jälleen kerran Lanzarote ja tuttu ja turvallinen Costa Tequise. Syksyllä ajatuksena oli suunnata Gran Canarialle, mutta vain Lanzarotelta löytyi maaliskuulle puolikkaan kisa, joten päätös harjoituspaikasta oli helppo tehdä.

Leiri meni äärimmäisen hyvin ja tunteja tuli kerättyä fiksusti. Ensimmäistä kertaa myös juoksu- ja uintikilometrejä tuli etelässä kiitettävästi. Aika usein on leirin jälkeen käynyt niin, että pyöräkunto on rautainen, mutta uinti ja juoksu on kuukauden hukassa. Tähän kun lisää vielä Suomen paranevat kelit ja lisääntyvät pyöräkilometrit niin usein mies on paremmassa uinti ja juoksukunnossa helmi-maaliskuussa ja homma ihan kateissa uinnin ja juoksun osalta huhti-toukokuussa. Leirillä tuli tehtyä käytännössä kolmen päivän välein oikeasti kova treeni ja muuten tasaista peruskestävyyden paukuttamista. Leirin top 3 parhaimmat treenit olivat: 

1.    7h pyöräily + 30min juoksu. Tasaista peruskestävyyttä ja etsittiin saaren kaikki nousut, joissa syke käväisi vauhtikestävyyden puolella.  
 2. 10 x 1000m juoksuvedot 3,40- 3,45min/km. Kova juoksutreeni viikkoa ennen kisaa, jossa tekeminen oli todella hyvän tuntuista ja sykkeet pysyivät hyvin alle ana-kynnyksen. 
3. 3,5h pyöräily, jossa 5x20min Ironman vauhtia + 30min juoksu, jossa 15min aerobisella kynnyksellä. Tässä vedossa ajoin kolme vetoa legendaarista tabayescon nousua ylös ja kaksi vetoa rennosti myötätuuleen, jossa sai tuntea vauhdin hurman ja kampi pyöri helposti. Illalla vielä 1h tekniikka uinti.

(Kauden 2014 ohjus -Felt DA3)

Paras treeni tuli kuitenkin Tri Tequise 122 kisassa leirin päätteeksi. Tämä koitos oli tarkoitus tehdä vain treenimielellä ja saada hyvä pitkä rutistus kauden alkuun, jotta kunto nousisi hieman ja seuraavan parin kuukauden tehokkaat treenit olisi helpompi suorittaa. Itselläni kroppa vaati näitä pitkiä todella kovia vetoja, jotta saan kunnon uudelle tasolle. Tästä kisasta tuli todellakin pitkä ja kova veto ja varmasti sellainen, joka jää mieleen.
Kisa käytiin erikoisella 2km- 100km -20km matkalla ja reitti itsessään oli todella haastava. Pyöräilyosuudella noustiin saaren pisin Tabayescon nousu. Itse nousu ei ollut kisan rankin tekijä vaan todella kovaksi yltynyt tuuli.
Maria veti kisan lyhyemmän version 1-60-10km ja teki loistavan suorituksen sijoittuen naisten sarjassa kuudenneksi. Vain muutama ammattilainen oli hänen edellään, eikä todellakaan kaukana. Marialle on tulossa selkeästi kehityksen vuosi ja jos vain terveenä säilyy niin vauhti tulee olemaan todella kovaa. Lupaa hyvää Joroisten puolimatkaan ja Kalmarin täyttämatkaa silmällä pitäen.
Pidemmässä kisassa oli mukana myös Kai Söderdahl, joten sain hyvän kirittäjän tutusta miehestä. Tiesin, että jos pysyn Kaitsun mukana niin kunnon suunta on oikea.
(Marialla loikka päällä) Kuvaaja: Tuuli Isomeri

Kisarapsa:

Uinti 2km
Uinti käytiin Costa Tequisen Cucharas rannalla, joka on lainelautailijoiden suosiossa kovien tuuliolosuhteiden vuoksi. Kyselin järjestäjiltä uintiosuuden tuuliolosuhteista ennen kisaa ja kovasti vakuuttelivat, että aamulla aallot eivät häiritse… Uinti suoritettiin 2x1km reitillä ja koska kisaan sattui viikon tuulisin päivä niin myös aamulla aallot olivat ihan sairaat. Valehtelematta pisimmän suoran aallot olivat 1,5-2m korkuisia ja kaikki tekniikkavinkit mitä olen talvella yrittänyt omaksua piti heittää pois ja laittaa kädet pyörimään ja voimalla aaltoa päin. Uinti tuntui kyllä ihan hyvältä ja nousin vedestä sijalla 11 noin sadan mieskisaajan joukosta.

Pyöräily 100km
Pyöräosuus lähti n.5km loivaan huonopintaiseen nousuun, jossa muutama höntyilijä meni ohi. Itse yritin saada vain kammet pyörimään tasaisesti ja odottelin pitkää 30km vastatuuliosuutta kohti saaren pohjoisinta kaupunkia Orzolaa. Vastatuuli pätkällä pääsin ohittamaan nämä ylämäen höntyilijät ja nousin siinä sijalle 9, jonka pidin pyöräosuuden loppuun asti. Pyöräily oli oikein vahvan tuntuista, mutta totta kai vähäiset ajokilometrit ja leirin rasitukset siinä hiukan näkyivät. Orzolasta käännyimme takaisin myötätuuli osuudelle ja kohti tabayescon nousua. Tabayescon nousu on n. 10km pitkä ja jyrkkyydeltään n.6-10%, joka on siis vielä ihan ajettavaa. Pyörittelin nousun ylös rennon kovaa, jonka jälkeen pääsin kovavauhtiselle alamäkiosuudelle. Pitkä alamäki Tequisen kautta Tahicheen meni nopeasti ohi ja oli paikoin todella pelottava puuskaisen tuulen vuoksi. Alamäessä tuli hiukan jopa kylmä ja reidet alkoivat osoittamaan kramppiherkkyyttä. Tuuli oli päivän aikana yltynyt ja pyöräosuuden toinen vastatuuli pätkä oli jotain mitä en ole ennen kokenut. Vauhti tasaisella 15-20km/h vaikka yritti polkea kuinka kovaa. Tässä viimeisessä 10km vastatuuliosuudessa meinasi usko loppua. Ajosta tuli väkinäistä ja kadenssi tippui 55-65 optimaalisen 90 sijaan. Reidet alkoivat kramppailemaan ja odotin jo kovasti juoksuosuudelle pääsyä. Pyörävaihdossa olin kisan 9 ja Kaitsu oli n. 6-7min perässä. Kisa meni siis oikein mallikkaasti tähän asti.

(Tabayescon nousussa) Kuvaaja: Iri Quintero


Juoksu 20km
Juoksu käytiin Costa Tequisen rantatietä pitkin 2x10km matkalla. Turisteja oli tiellä todella paljon ja homma oli aika älytöntä paikka paikoin. Juoksussa huomasi kovan pyöräosuuden ja leirin rasitukset. Kimmoisuus oli poissa ja syke ei noussut kuin aerobiselle kynnykselle. Etureidet kramppasivat heti jos vauhtia yritti nostaa ja vauhti oli alusta pitäen aerobisen kynnyksen 4.30min/km vauhtia. Tällä tasaisella jyräyksellä menin myötä- ja vastatuuliosuudella. Muutama kaveri meni ohitse 15km jälkeen ja Kaitsu 18,5km kohdalla. Ei kyllä juurikaan ollut paukkuja saatikka kiinnostusta lähteä haastamaan siinä kohtaa kun jalka oli tyhjä ja päkiän rakot laittoivat puremaan hammasta. Jostain syystä kompressiosukat ja asicsin ds trainerit eivät olleet hyvä valinta ja minulle tuli todella isot rakot päkiöihin jo 5km juoksun jälkeen. Onneksi sain Marialta 10km kohdalla tavalliset juoksusukat jalkaan ja päkiöiden kiputila muuttui siedettäväksi. Tosin tuohon sukkavaihtoon taisi mennä suomalaisten keskinäisen kisan voitto.;)
(Juoksua) Kuvaaja: Tuuli Isomeri
(Maalissa) Kuvaaja: Iri Quintero


Kisa oli todella raskas, mutta antoi tosi hyviä merkkejä kunnosta. Vielä pari kuukautta kovaa treeniä niin alan olemaan valmis kauden päätavoitteeseen Itävallan Ironmaniin.
Kisa pitkän kahden viikon leirin päätteeksi on mielestäni hyvä ja motivoiva valinta. Leirin treeneissä ja määrissä tulee hiukan passailtua ettei vedä itseään aivan piippuun ja leirin lopussa on porkkana mitä odottaa. Monesti kahden viikon määräharjoittelu laittaa pahasti puuduttamaan ja leirin viimeiset päivät menee kotimatkaa odotellessa. Nyt näin ei käynyt. Määrää tuli sopivasti 57h kahteen viikkoon ja tehoa vähintään riittävästi. Tästä rupeamasta palauttelen viikon ja aloitan seuraavan harjoitusjakson kohti kesää.
(Suomalaiset maalissa) Kuvaaja: Tuuli Isomeri

Ei kommentteja: